GLi Green Via
Päästöjen vähentäminen on osa vastuullista liiketoimintaa. Tätä varten olemme kehittäneet GLi Green Via toimintamallin.
Hiilijalanjälkiraportti 2023:
GLi:n päästöt ovat vähentyneet -31%
Vuoden 2023 luvuista tehty hiilijalanjälkilaskenta on yrityksemme toinen laskenta ja tuloksia on vertailtu aiempaan laskentaan vuodelta 2021. GLi Express Oy:n päästöt ovat vähentyneet 485,1 tonnia CO2e (-31,1 %) vuodesta 2021. Laskennassa on mukana Scope 1:n ja 2 päästölähteet sekä Scope 3 -päästölähteistä GLi Express Oy:n työntekijöidenmatkustus (kodin ja työpaikan väliset matkat), liikematkustus, jätteet sekä vesi.
Hiilijalanjälki kuvaa yrityksen toiminnasta syntyviä päästöjä ja niiden vaikutusta ilmastoon. Hiilijalanjäljen hallinta alkaa päästölähteiden tunnistamisesta ja toiminnasta aiheutuvien päästöjen määrän selvittämisestä. Hiilijalanjäljestä voit lukea lisää täältä >
GLi:n hiili-intensiteetti on
vuonna 2023 pienentynyt -40,5 %
Päästövertailun helpottamiseksi GLi Express Oy:lle on laskettu hiili-intensiteetti. Hiili-intensiteetin avulla voidaan arvioida liiketoiminnasta syntyneitä CO2e-päästöjä suhteutettuna liikevaihtoon (kg CO2e/€).
Kokonaishiilijalanjälki riippuu paljon yrityksen koosta sekä toiminnasta, eikä päästöjä voi siten sellaisenaan vertailla luotettavasti. Hiili-intensiteetti liikevaihtoa kohden on sen sijaan vertailukelpoinen luku, sillä yrityksen päästöt riippuvat eniten yrityksen toiminnasta ja siten myös liikevaihdosta. GLi:n hiili-intensiteetin vertailuluku vuonna 2023 on 0,18 kg CO2e/€.
GLi Green Via toimintamalli
Ympäristön huomioiminen ja vastuullisuus lukeutuvat vahvasti GLi:n arvoihin ja on ollut jo pitkään osa jokapäiväistä tekemistämme GLi Green Via toimintamallimme kautta. Olemme sitoutuneet päästöjen vähentämiseen: ympäristölupauksemme on hiilineutraalius vuoteen 2035 mennessä sekä päästöjen vähentäminen vuosittain.
Laadunvalvonta ja mittaaminen ovat avainasemassa kohti ympäristöystävällisempää liiketoimintaa. Moderni ja hyvin huollettu kuljetuskalusto, täysillä kuormilla ajaminen ja optimoitu reittisuunnittelu minimoivat asiakaskuljetusten päästöjä. Asiakkaamme saavat myös aina päästöraportin, jonka avulla he voivat seurata kuljetuksista aiheutuvia päästöjä. Näin toimimalla autamme suojelemaan ympäristöä ja toimimme vastuullisemmin samalla, kun tarjoamme asiakkaillemme laadukasta palvelua.
Olemme Tampereen seudun ilmastokumppani
Tampereen seudun ilmastokumppanina yhteisen tavoitteen lisäksi olemme asettaneet oman ilmastolupauksemme sekä sitoutuneet:
- selvittämään toimintamme keskeiset päästöt ja suunnittelemaan toimenpiteitä päästöjen vähentämiseksi
- toteuttamaan vuosittain vähintään yhden päästövähennystoimenpiteen, joka julkaistaan Tampereen kaupungin verkkopalvelussa
- toimintamme jatkuvaan kehittämiseen vastuullisemmaksi kestävän kehityksen periaatteita noudattaen
- viestimään asiakkaillemme, henkilöstöllemme sekä keskeisille sidosryhmille ilmastoteoistamme
880 419 vihreää kilometriä vuonna 2023
Logistiikka- ja kuljetusalan toimijana, suurin osa päästöistämme muodostuu ajoneuvojen polttoaineiden kulutuksesta. Viime vuonna kuljetimme kuitenkin jo 45 % kuljetuksistamme sähköisesti tai uusiutuvalla dieselillä. Se tarkoittaa kaikkiaan 880 419 kilometriä!
GLi:llä on Tampereen alueen lähijakelussa jo kaksi täyssähköistä kuorma-autoa
”Sähköinen kuorma-auto on saanut kuljettajilta positiivista palautetta ajettavuuden osalta, joten myös se on puoltanut ajoneuvojen hankintapäätöksiä”, sanoo toimitusjohtaja Rami Keinänen.
”Sähköautoilla hoidamme pääasiassa Tampereen keskustajakeluita. Ilmastomuutoksen ehkäisemiseksi jokaisen on tehtävä oma osansa ja yhtiömme tahtotilana on olla etujoukoissa, eikä odottaa muiden tekevän ensin ja sitten vasta me.”
Mikä on hiilijalanjälki?
Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan yrityksen toiminnasta syntyviä päästöjä ja niiden vaikutusta ilmastoon. Organisaation hiilijalanjäljen laskenta tarkoittaa toiminnan kautta syntyvien kasvihuonekaasupäästöjen laskemista. Hiilijalanjäljen yksikkö on hiilidioksidiekvivalentti, joka kuvastaa eri kasvihuonekaasujen ilmastoa lämmittävää vaikutusta muunnettuna hiilidioksidin vastaavaksi vaikutukseksi ilmakehässä. Esimerkiksi yksi kilo hiilidioksidipäästöjä (CO2) vastaa yhtä kiloa CO2-ekvivalenttia, kun taas yksi kilo typpioksidia (NO2) vastaa lähes 300 kiloa CO2-ekvivalenttia.
Tämä laskenta perustuu ”kasvihuonekaasuprotokollan” eli Greenhouse Gas Protocol-pöytäkirjan ohjeistukseen. GHG-protokolla on Maailman luonnonvarainstituutin (WRI) ja Maailman elinkeinoelämän kestävän kehityksen neuvoston (WBCSD) vuonna 1998 julkaisema standardi, jota käytetään raportoinnissa globaalisti. Protokolla on suunnattu yrityksille, valtioille ja muille toimijoille hiilijalanjäljen mittaamista ja raportointia varten.
GHG-protokollassa määritellään tiettyjen päästölähteiden rajaus ja laskenta. Yhdenmukaisilla rajaus- ja laskentaperiaatteilla varmistetaan, että laskennan tulokset ovat tarkkoja ja luotettavia. Standardit velvoittavat yritykset raportoimaan vähintään Scope 1- ja 2-päästöistään. Scope 3-päästöjen laskenta on vapaaehtoista, mutta suositeltavaa.